Plastische chirurgie: Tussenkomst mutualiteit of verzekering?

In België komt de mutualiteit in principe niet tussen in de kosten van plastische chirurgie als het de bedoeling is om je ‘mooier’ te maken en dus louter om esthetische redenen. Daarom dienen we een onderscheid te maken tussen esthetische als reconstructieve ingrepen:

Reconstructieve ingrepen

Reconstructieve ingrepen zijn ingrepen die misvormingen corrigeren die aangeboren zijn of werden veroorzaakt door ongeval, ziekte of van bij de geboorte. Dit zijn risico’s die buiten je wil om gebeurd zijn en in principe gedekt zijn in je verzekeringspolis.

De ziekteverzekering vergoedt reconstructieve ingrepen omdat deze een medische noodzaak hebben. De ingrepen kunnen namelijk leiden tot een betere gezondheid, een verhoogde levenskwaliteit of een vermindering van pijn en lijden.

Enkele voorbeelden van reconstructieve ingrepen:

  • Neusreconstructie
  • Handreconstructie
  • Aangeboren afwijkingen van het gelaat

Esthetische ingrepen

Esthetische ingrepen zijn ingrepen die worden uitgevoerd om het uiterlijk te verbeteren en dus . Deze ingrepen worden in principe niet terugbetaald door de mutualiteit of hospitalisatieverzekering.

De ziekteverzekering vergoedt esthetische ingrepen niet omdat deze geen medische noodzaak hebben en geen onzeker risico vormen dat door een polis moet gedekt worden. De ingrepen zijn puur cosmetisch en worden daarom beschouwd als een persoonlijke keuze.

Twijfel je nog?

Als je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfelt of mutualiteit of hospitalisatieverzekering bijlegt in jouw specifieke ingreep, kan je best contact opnemen met uw je mutualiteit of verzekeraar. Zij gaan je meteen kunnen zeggen of jouw gewenst ingreep al dan niet gedekt is.

Tip: Vergelijk regelmatig

Als je een hospitalisatieverzekering hebt, vergelijk dan regelmatig je verzekeringen. Via de button hieronder zie je meteen een voorbeeld vergelijking voor hospitalisatieverzekeringen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven