Wat zijn de top 10 grootste stadions in België?

België staat bekend om zijn levendige sportcultuur, met diverse grote stadions verspreid over het land. Van voetbaltempels tot multifunctionele sportarena’s, deze stadions vormen het hart van grote sportevenementen en concerten. In dit artikel verkennen we de 10 grootste stadions in België, compleet met hun locatie en het type sport waarvoor ze voornamelijk worden gebruikt.

Top 10 grootste stadions in België

StadionLocatieCapaciteit (toeschouwers)Type stadion
Koning BoudewijnstadionBrussel50.093Voetbal, atletiek
Jan BreydelstadionBrugge29.062Voetbal
Lotto Park (Anderlecht)Brussel21.500Voetbal
Stade Maurice DufrasneLuik27.670Voetbal
Ghelamco ArenaGent20.000Voetbal
BosuilstadionAntwerpen16.144Voetbal
StayenSint-Truiden14.600Voetbal
Stade du Pays de CharleroiCharleroi15.000Voetbal
Luminus ArenaGenk23.718Voetbal
Versluys ArenaOostende8.400Voetbal

1. Koning Boudewijnstadion (Brussel)

Het Koning Boudewijnstadion in Brussel is het grootste stadion van België met een capaciteit van 50.093 toeschouwers. Dit multifunctionele stadion wordt voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden en atletiekevenementen, maar het is ook de locatie voor grote concerten en evenementen. Het is de thuisbasis van het Belgisch voetbalelftal en wordt beschouwd als een icoon in de Belgische sportgeschiedenis.

2. Jan Breydelstadion (Brugge)

Het Jan Breydelstadion is het grootste stadion in Brugge en biedt plaats aan 29.062 toeschouwers. Dit stadion is de thuishaven van twee grote Belgische voetbalclubs: Club Brugge en Cercle Brugge. Het stadion wordt voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden en heeft een rijke sportgeschiedenis.

3. Lotto Park (Brussel)

Lotto Park, voorheen bekend als het Constant Vanden Stockstadion, is de thuisbasis van voetbalclub RSC Anderlecht. Dit stadion heeft een capaciteit van 21.500 toeschouwers en staat bekend om zijn fanatieke voetbalsfeer tijdens de wedstrijden. Naast voetbal worden er soms ook concerten gehouden.

4. Stade Maurice Dufrasne (Luik)

Het Stade Maurice Dufrasne, ook wel Sclessin genoemd, bevindt zich in Luik en biedt plaats aan 27.670 toeschouwers. Dit stadion is de thuisbasis van Standard Luik, een van de grootste voetbalclubs in België. Het stadion is bekend om zijn intense sfeer tijdens wedstrijden, vooral bij topwedstrijden in de Jupiler Pro League.

5. Ghelamco Arena (Gent)

De Ghelamco Arena is de thuisbasis van KAA Gent en biedt ruimte aan 20.000 toeschouwers. Het moderne stadion, geopend in 2013, staat bekend om zijn uitstekende faciliteiten en wordt voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden. De Ghelamco Arena is een van de modernste stadions van België.

6. Bosuilstadion (Antwerpen)

Het Bosuilstadion is het iconische voetbalstadion van Royal Antwerp FC, met een capaciteit van 16.144 toeschouwers. Het stadion heeft een rijke geschiedenis en wordt beschouwd als een van de meest legendarische voetbalstadions in België, vooral dankzij de gepassioneerde aanhang van Antwerp.

7. Stayen (Sint-Truiden)

Stayen is het stadion van STVV (Sint-Truidense Voetbalvereniging) en heeft een capaciteit van 14.600 toeschouwers. Het stadion bevindt zich in Sint-Truiden en wordt voornamelijk gebruikt voor voetbal, hoewel het ook multifunctionele ruimtes heeft voor evenementen en conferenties.

8. Stade du Pays de Charleroi (Charleroi)

Het Stade du Pays de Charleroi is de thuisbasis van Sporting Charleroi en heeft een capaciteit van 15.000 toeschouwers. Het stadion is het middelpunt van sportactiviteiten in Charleroi en wordt voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden in de Jupiler Pro League.

9. Luminus Arena (Genk)

De Luminus Arena is de thuisbasis van KRC Genk en biedt plaats aan 23.718 toeschouwers. Dit stadion staat bekend om zijn sfeervolle wedstrijden en is een van de grootste voetbalstadions in België. Het is een modern stadion dat sinds de opening in 1999 veel grote sportevenementen heeft georganiseerd.

10. Versluys Arena (Oostende)

De Versluys Arena in Oostende is een kleiner maar sfeervol stadion met een capaciteit van 8.400 toeschouwers. Het is de thuisbasis van KV Oostende en biedt een intieme sfeer tijdens voetbalwedstrijden aan de Belgische kust.

Conclusie

België heeft een aantal indrukwekkende stadions die een sleutelrol spelen in het sportieve en culturele leven van het land. Deze top 10 grootste stadions worden voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden, maar veel van hen zijn ook multifunctioneel en geschikt voor concerten en andere grote evenementen. Of je nu een voetbalfan bent of gewoon van een groot evenement wilt genieten, deze stadions bieden voor elk wat wils en zijn het hart van sportieve actie in België.

Plan je volgende sport- of evenementbezoek en ontdek de unieke sfeer van deze geweldige stadions!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven