Wat zijn de top 10 grootste kermissen in België?

België is een land met een rijke kermiscultuur, waar zowel jong als oud samenkomen om te genieten van attracties, spellen, en lekkernijen. Door het hele jaar worden er kermissen georganiseerd, variërend van lokale dorpskermissen tot grote stedelijke evenementen die tienduizenden bezoekers trekken. In dit artikel zetten we de top 10 grootste kermissen in België op een rij, compleet met informatie over hun locatie, periode en aantal bezoekers.

Top 10 grootste kermissen in België

KermisLocatiePeriodeAantal bezoekers
SinksenfoorAntwerpenJuni – Augustus1.500.000
Foire du MidiBrusselJuli – Augustus1.000.000
ZuidfoorGentJuli500.000
WinterfoorAntwerpenDecember – Januari400.000
Hasseltse KermisHasseltSeptember200.000
Luikse OktoberfoorLuikOktober – November300.000
Charleroi KermisCharleroiJuli – Augustus250.000
Braderie de Lille (rand)KortrijkSeptember250.000
Foire de LiègeLuikJuli – Augustus200.000
Waregem KermisWaregemSeptember100.000

1. Sinksenfoor (Antwerpen)

De Sinksenfoor in Antwerpen is veruit de grootste kermis van België, die jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers trekt. Deze zomerkermis biedt een enorme variëteit aan attracties, van klassieke draaimolens tot spectaculaire thrill rides. De kermis vindt plaats van juni tot augustus en is een icoon in Antwerpen en omgeving.

2. Foire du Midi (Brussel)

Foire du Midi, ook wel bekend als de Zuidfoor, is een van de grootste en meest populaire kermissen in Brussel. Met ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar is het een belangrijk zomerevenement. Het vindt plaats in de maanden juli en augustus en biedt een breed scala aan attracties en eetkraampjes, perfect voor een dag vol plezier met het gezin.

3. Zuidfoor (Gent)

De Zuidfoor in Gent is een van de oudste kermissen van het land en trekt jaarlijks ongeveer 500.000 bezoekers. Dit evenement vindt plaats in juli en vormt een hoogtepunt van het zomerse stadsleven. Met diverse attracties en eetkraampjes biedt het plezier voor jong en oud.

4. Winterfoor (Antwerpen)

De Winterfoor is een kleinere maar sfeervolle kermis die plaatsvindt van december tot januari in het centrum van Antwerpen. Jaarlijks trekt deze kermis ongeveer 400.000 bezoekers, die genieten van winterse attracties en gezellige eetkraampjes met warme lekkernijen.

5. Hasseltse Kermis (Hasselt)

De Hasseltse Kermis is een van de belangrijkste evenementen in Limburg en trekt elk jaar in september ongeveer 200.000 bezoekers. Deze kermis biedt een mix van traditionele attracties en moderne thrill rides, waardoor het een geliefde bestemming is voor zowel families als jongeren.

6. Luikse Oktoberfoor (Luik)

De Luikse Oktoberfoor is een grootschalige kermis die jaarlijks plaatsvindt van oktober tot november. Met ongeveer 300.000 bezoekers is het een belangrijk evenement in Wallonië. Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan attracties en typisch Belgische kermissnacks.

7. Charleroi Kermis (Charleroi)

De Charleroi Kermis is een belangrijke kermis in Wallonië die plaatsvindt in de zomermaanden juli en augustus. Met ongeveer 250.000 bezoekers trekt het een breed publiek aan. De kermis biedt een divers aanbod van attracties, van traditionele spellen tot moderne sensaties.

8. Braderie de Lille (Kortrijk rand)

Hoewel de Braderie de Lille in Frankrijk wordt gehouden, is de kermis aan de rand van Kortrijk zeer populair onder Belgische bezoekers. Jaarlijks trekt dit evenement in september ongeveer 250.000 bezoekers. Het is een unieke combinatie van een markt en kermis met attracties en eetgelegenheden.

9. Foire de Liège (Luik)

De Foire de Liège is een zomerfestival en kermis die jaarlijks plaatsvindt in juli en augustus. Dit evenement trekt ongeveer 200.000 bezoekers en biedt een mix van klassieke kermisattracties en lokale eetkraampjes met Luikse specialiteiten.

10. Waregem Kermis (Waregem)

Waregem Kermis is een jaarlijks evenement in september dat ongeveer 100.000 bezoekers trekt. De kermis vindt plaats tijdens de Waregem Koerse-feesten en biedt naast paardenraces ook een breed scala aan kermisattracties en familievermaak.

Conclusie

België heeft een rijke kermistraditie, met enkele van de grootste en populairste kermissen van Europa. Van de gigantische Sinksenfoor in Antwerpen tot de sfeervolle Winterfoor en de bruisende Zuidfoor in Gent, er is altijd een kermis te vinden die zowel jong als oud aanspreekt. Deze top 10 grootste kermissen bieden een breed scala aan attracties en activiteiten, waardoor ze de ideale bestemming zijn voor een dag vol plezier en avontuur.

Plan je bezoek aan een van deze geweldige kermissen en geniet van de unieke sfeer die ze te bieden hebben!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven