Kentekenbewijs deel 2 kwijt voor verkoop, wat nu?

Wanneer je je voertuig in België wilt verkopen, is het belangrijk om alle benodigde documenten te hebben. Een van de belangrijkste documenten is het kentekenbewijs deel 2 (ook wel het inschrijvingsbewijs genoemd). Dit document bevestigt dat het voertuig correct is ingeschreven en zonder dit bewijs kan de verkoop niet worden afgerond. Maar wat als je dit document kwijt bent? In dit artikel leggen we uit wat je moet doen als je het kentekenbewijs deel 2 kwijt bent en hoe je de verkoop alsnog kunt afronden.

Wat is het kentekenbewijs deel 2?

Het kentekenbewijs deel 2, officieel bekend als het inschrijvingsbewijs, is een document dat je krijgt wanneer je een voertuig registreert bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen) in België. Dit document bevat belangrijke informatie over het voertuig, zoals het kentekennummer, de gegevens van de eigenaar, en technische specificaties van het voertuig.

Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen:

  1. Deel 1: Bevat informatie over de technische specificaties van het voertuig, zoals het merk, model, en de cilinderinhoud.
  2. Deel 2: Dit is het inschrijvingsbewijs en is nodig bij de verkoop van het voertuig. Zonder dit document kan de koper het voertuig niet op zijn of haar naam inschrijven.

Tabel: Wat te doen als je kentekenbewijs deel 2 kwijt bent

StapActie
Stap 1Controleer of het kentekenbewijs echt kwijt is.
Stap 2Vraag een duplicaat aan bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
Stap 3Voorzie een attest van verlies van de politie indien nodig.
Stap 4Wacht op de ontvangst van het duplicaat en voltooi de verkoop.

Wat te doen als je het kentekenbewijs deel 2 kwijt bent?

Als je het kentekenbewijs deel 2 kwijt bent geraakt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om het verkoopproces niet te vertragen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

1. Controleer of het echt kwijt is

Het eerste wat je moet doen, is controleren of het kentekenbewijs echt kwijt is. Doorzoek je auto, documenten en andere mogelijke plekken waar je het document zou kunnen hebben opgeborgen. Het document kan soms in de papieren van de autoverzekering zitten of in andere mappen die te maken hebben met de registratie van het voertuig.

2. Vraag een duplicaat aan bij de DIV

Als je het kentekenbewijs deel 2 niet kunt vinden, kun je een duplicaat aanvragen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Dit kan via de website van de DIV, door contact op te nemen met een lokale DIV-kantoor of via een erkend kantoor dat dergelijke diensten aanbiedt.

Voor het aanvragen van een duplicaat heb je meestal de volgende zaken nodig:

  • Identiteitskaart van de eigenaar.
  • In sommige gevallen een attest van verlies van de politie.
  • Een ingevuld aanvraagformulier voor een duplicaat, dat je op de website van de DIV kunt vinden.

3. Attest van verlies van de politie

In sommige situaties kan de DIV vragen om een attest van verlies van de politie. Dit is een document waarin je officieel verklaart dat het kentekenbewijs kwijt is. Je kunt dit document verkrijgen door aangifte te doen bij je lokale politiebureau. Zorg ervoor dat je een kopie van deze aangifte meeneemt wanneer je een duplicaat aanvraagt.

4. Wacht op het duplicaat

Na het aanvragen van het duplicaat kan het enkele dagen tot weken duren voordat je het nieuwe kentekenbewijs ontvangt. De exacte wachttijd hangt af van de werklast van de DIV en hoe snel je het attest van verlies kunt indienen.

Zodra je het duplicaat hebt ontvangen, kun je de verkoop van je voertuig zonder problemen afronden.

Wat gebeurt er als je geen kentekenbewijs hebt?

Het niet hebben van het kentekenbewijs deel 2 kan de verkoop van je voertuig sterk vertragen. Zonder dit document kan de koper het voertuig namelijk niet opnieuw laten inschrijven op zijn of haar naam. Dit betekent dat de verkoop niet geldig is zonder het kentekenbewijs.

Daarnaast kan het ook juridisch problemen opleveren als je het voertuig verkoopt zonder dat je de juiste papieren hebt. Het is daarom belangrijk om altijd een duplicaat aan te vragen voordat je verdergaat met de verkoop.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe lang duurt het om een duplicaat te krijgen? Het verkrijgen van een duplicaat kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de werklast bij de DIV. Zorg ervoor dat je het proces op tijd start om vertragingen in de verkoop te voorkomen.
  2. Moet ik altijd een attest van verlies van de politie hebben? Niet in alle gevallen is een attest van verlies nodig. Soms kun je gewoon een duplicaat aanvragen zonder extra documenten, maar het hangt af van de omstandigheden. Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met de DIV voor specifieke instructies.
  3. Kan ik de verkoop afronden zonder kentekenbewijs? Nee, zonder het kentekenbewijs deel 2 kan de koper het voertuig niet laten inschrijven, en kan de verkoop niet worden afgerond.
  4. Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een duplicaat? Ja, er kunnen kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een duplicaat. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke dienstverlener.

Conclusie

Als je je kentekenbewijs deel 2 kwijt bent, hoef je je geen zorgen te maken. Door snel een duplicaat aan te vragen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) en eventueel een attest van verlies van de politie te verkrijgen, kun je de verkoop van je voertuig alsnog zonder problemen afronden. Zorg er wel voor dat je deze stappen tijdig onderneemt, zodat het verkoopproces niet onnodig wordt vertraagd.


Disclaimer:
De informatie in dit artikel is bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en vormt geen juridisch advies. Wij raden aan om contact op te nemen met een juridisch adviseur voor specifieke situaties. Vergelijkeninbelgie.be is niet verantwoordelijk voor eventuele schade of juridische gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van de informatie in dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven