Vanaf welke leeftijd mag je werken in België?

In België zijn er specifieke regels rond de leeftijd waarop je mag werken. Deze regels verschillen afhankelijk van het type werk en of je nog studeert. In dit artikel bespreken we vanaf welke leeftijd je een vakantiejob of studentenjob mag doen, welke uitzonderingen er zijn en welke mogelijkheden er zijn voor jongere kinderen.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de belangrijkste informatie.

LeeftijdMogelijkheden
14 jaar of jongerMag niet werken, behalve klusjes voor familie of met speciale toestemming.
15 jaarMag werken als je de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs hebt afgerond.
16 jaar en ouderMag werken als jobstudent zonder extra voorwaarden.
Deeltijds onderwijsMag alleen werken als jobstudent tijdens de schoolvakanties, zonder arbeidsovereenkomst.

1. Werken vanaf 14 jaar of jonger

Als je jonger bent dan 15 jaar, mag je volgens de wet niet werken. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Kinderen onder de 15 mogen klusjes doen voor ouders, familie, vrienden of buren, zoals babysitten of tuinieren. Voor bepaalde activiteiten, zoals werken als acteur, model of muzikant, kun je toestemming vragen bij het Ministerie voor Tewerkstelling en Arbeid.

2. Werken vanaf 15 jaar

Je mag beginnen met werken vanaf je 15e, maar alleen als je de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs hebt afgerond. Heb je die twee studiejaren nog niet afgerond, dan moet je wachten tot je 16 bent om te mogen werken. Let op: als je in de zomer 15 jaar wordt, mag je nog geen vakantiejob doen vóór je verjaardag.

3. Werken vanaf 16 jaar

Vanaf 16 jaar mag je als jobstudent werken zonder extra voorwaarden. Je kunt een studentenjob aannemen tijdens de schoolvakanties en het hele jaar door profiteren van een voordelig studentencontract. Dit betekent dat je minder sociale bijdragen betaalt en, afhankelijk van hoeveel je verdient, geen belastingen hoeft te betalen.

4. Werken tijdens deeltijds onderwijs

Als je deeltijds onderwijs volgt, gelden er strengere regels. Je mag alleen als jobstudent werken tijdens de schoolvakanties en mag geen deeltijdse arbeidsovereenkomst of leercontract hebben. Ook mag je geen werkloosheidsuitkering ontvangen als je werkt als jobstudent.

Voordelen van een studentenjob

Een studentenjob biedt enkele aantrekkelijke voordelen:

  • Lage sociale bijdragen: Je betaalt minder sociale bijdragen dan gewone werknemers, wat betekent dat je meer netto overhoudt van je loon.
  • Geen belasting tot een bepaald bedrag: Als je minder dan €15.100 per jaar verdient (cijfer voor 2024), hoef je geen belasting te betalen. Let wel op dat je nog steeds een belastingaangifte moet doen.

Beperkingen voor jobstudenten

Als jobstudent mag je maximaal 600 uren per kalenderjaar werken met verminderde sociale bijdragen. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen wanneer je die uren werkt. Als je meer dan 600 uren werkt, betaal je de normale sociale bijdragen. Houd er ook rekening mee dat te veel werken invloed kan hebben op je recht op het Groeipakket (kindergeld).

Zelfstandige studenten

Wil je al tijdens je studies als zelfstandige aan de slag? Dan kun je een beroep doen op het statuut van student-zelfstandige. Dit biedt sociale en fiscale voordelen, zoals verminderde bijdragen, en maakt het makkelijker om tijdens je studies een eigen zaak te starten.

Conclusie

Werken in België is vanaf je 15e toegestaan, mits je voldoet aan enkele voorwaarden. Vanaf 16 jaar kun je zonder beperkingen aan de slag als jobstudent, en dit biedt je verschillende voordelen zoals verminderde sociale bijdragen. Voor jongere kinderen zijn er beperkte mogelijkheden om te werken, maar uitzonderingen zijn mogelijk voor bepaalde beroepen. Zorg ervoor dat je altijd de regels volgt om optimaal te profiteren van je studentenjob.

Disclaimer

Dit artikel is bedoeld als algemene informatie en biedt geen juridisch advies. Neem voor specifieke vragen contact op met de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid of raadpleeg een arbeidsadviseur.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven