Top 10 grootste uitgeverijen in België

België kent een rijk uitgeverslandschap, met uitgeverijen die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten literatuur, non-fictie, educatieve boeken en kinderboeken. Hier is een overzicht van de grootste uitgeverijen in België, hun specialisaties en wat hen onderscheidt binnen de Belgische uitgeverswereld.

Tabel: Top 10 grootste uitgeverijen in België

Nr.UitgeverijSpecialisatieLocatie
1LannooFictie, non-fictie, kinderboekenTielt
2Standaard UitgeverijStrips, graphic novels, kinderboekenAntwerpen
3PelckmansEducatieve uitgaven, (literaire) non-fictieKapellen
4ClavisKinderboeken, jeugdliteratuurHasselt
5Borgerhoff & LamberigtsNon-fictie, actua, lifestyle, sportboekenGent
6VrijdagLiteratuur, poëzie, theatertekstenAntwerpen
7HoutekietLiteraire romans, thrillers, non-fictieAntwerpen
8De EenhoornKinderboeken, poëzie, jeugdliteratuurWielsbeke
9EPOPolitiek geëngageerde non-fictie, maatschappijBerchem
10JanssenMedische en farmaceutische publicatiesBeerse

1. Lannoo

Lannoo is zonder twijfel een van de grootste en bekendste uitgeverijen in België. Het bedrijf werd opgericht in 1909 en is gevestigd in Tielt. Lannoo publiceert boeken in allerlei genres, van literatuur tot non-fictie, en heeft een uitgebreid aanbod van kinderboeken. Ze zijn ook sterk aanwezig op het gebied van kunst, cultuur en kookboeken.

2. Standaard Uitgeverij

Standaard Uitgeverij, gevestigd in Antwerpen, is vooral bekend om haar uitgebreide catalogus van strips en graphic novels. Klassieke stripreeksen zoals Suske en Wiske maken deel uit van hun fonds. Daarnaast hebben ze een solide aanbod van kinder- en jeugdboeken en non-fictie.

3. Pelckmans

Pelckmans, gevestigd in Kapellen, richt zich voornamelijk op educatieve boeken en professioneel-wetenschappelijke uitgaven. De uitgeverij publiceert echter ook literatuur en non-fictie voor een breder publiek. Ze staan bekend om hun kwalitatieve schoolboeken die in veel Vlaamse scholen worden gebruikt.

4. Clavis

Clavis Uitgeverij is gespecialiseerd in kinderboeken en heeft een indrukwekkend internationaal netwerk. De uitgeverij geeft niet alleen Nederlandstalige boeken uit, maar ook vertalingen. Hun aanbod varieert van prentenboeken tot young adult-literatuur.

5. Borgerhoff & Lamberigts

Deze Gentse uitgeverij richt zich op non-fictie en heeft een breed scala aan onderwerpen zoals sport, actualiteit, lifestyle, kunst en cultuur. Borgerhoff & Lamberigts publiceert boeken voor een breed publiek en werkt met bekende auteurs en opiniemakers.

6. Vrijdag

Uitgeverij Vrijdag, opgericht in 2008, is een onafhankelijke uitgeverij in Antwerpen. Ze focussen op literaire werken, theaterteksten en poëzie, met een sterke nadruk op Vlaamse auteurs. De naam van de uitgeverij is een eerbetoon aan het gelijknamige toneelstuk van Hugo Claus.

7. Houtekiet

Houtekiet, eveneens gevestigd in Antwerpen, maakt deel uit van de VBK Uitgeversgroep. Deze uitgeverij publiceert een breed scala aan genres, van literaire fictie en thrillers tot non-fictie. Bekende Vlaamse auteurs zoals Jo Claes en Geert van Istendael publiceren bij Houtekiet.

8. De Eenhoorn

De Eenhoorn is een uitgeverij die zich vooral richt op kinder- en jeugdliteratuur. Met een aanbod van prentenboeken, poëzie en leesboeken voor verschillende leeftijdscategorieën, is De Eenhoorn een vaste waarde binnen het kinderboekenlandschap in België.

9. EPO

EPO, gevestigd in Berchem, is een onafhankelijk uitgever die zich richt op maatschappelijk relevante onderwerpen, met een progressieve inslag. Hun publicaties variëren van politiek en economie tot sociale en culturele thema’s.

10. Janssen

Janssen is een wereldleider op het gebied van farmaceutische en medische publicaties. Als onderdeel van Johnson & Johnson is Janssen in België gevestigd in Beerse en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en publicatie van medische onderzoeken en farmaceutische literatuur.


Conclusie

De Belgische uitgeverswereld is rijk en divers, met uitgeverijen die zich richten op verschillende niches en genres. Van literatuur tot educatieve uitgaven, en van kinderboeken tot medische publicaties, deze uitgeverijen spelen een cruciale rol in het beschikbaar maken van hoogwaardige inhoud voor lezers in België en daarbuiten.

Disclaimer

Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en biedt een overzicht van de grootste uitgeverijen in België. De gegevens zijn gebaseerd op publiek beschikbare informatie en kunnen variëren naargelang de markt en het aanbod.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven