Top 10 grootste natuurgebieden in België

België staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden, variërend van uitgestrekte bossen tot unieke veengebieden. Hier vind je de grootste natuurgebieden van België, die allemaal adembenemende landschappen en tal van recreatieve mogelijkheden bieden, zoals wandelen, fietsen en genieten van flora en fauna.

Tabel: Top 10 grootste natuurgebieden in België

Nr.NatuurgebiedOppervlakte (km²)Regio
1Nationaal Park Hoge Kempen120Limburg
2Zoniënwoud44Vlaams-Brabant/Brussel
3Hoge Venen450Luik
4Hallerbos5,5Vlaams-Brabant
5Bourgoyen-Ossemeersen6Gent
6Parc Naturel des Deux Ourthes76Luxemburg
7Domein de Berinzenne10Spa, Ardennen
8Parc de Furfooz0,5Dinant, Ardennen
9Meerdaalwoud20Vlaams-Brabant
10De Westhoek6De Panne, West-Vlaanderen

1. Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is het grootste natuurpark van Vlaanderen en het enige officiële nationaal park in België. Met zijn 120 km² aan bossen, heidevelden en meren is het de perfecte plek voor natuurliefhebbers. Het park biedt 200 kilometer aan wandelpaden, en je kunt er ook fietsen, mountainbiken en paardrijden.

2. Zoniënwoud

Het Zoniënwoud, net buiten Brussel, is een van de grootste oude bossen van België. Het woud is voornamelijk bekend om zijn eeuwenoude beukenbomen en was vroeger een koninklijk jachtgebied. Vandaag de dag is het een populaire plek voor wandelaars en joggers.

3. Hoge Venen

De Hoge Venen, gelegen op de grens met Duitsland, is een van de oudste natuurreservaten in Europa en het grootste hoogveengebied in België. Het gebied is beroemd om zijn uitgestrekte veenlandschappen, zeldzame flora en fauna en wandelroutes, vooral tijdens de wintermaanden wanneer je er kunt langlaufen.

4. Hallerbos

Het Hallerbos, ook wel het “Blauwe Bos” genoemd, is vooral bekend om de prachtige bloeiende wilde hyacinten die elk voorjaar een tapijt van blauwe bloemen vormen. Het bos trekt jaarlijks duizenden bezoekers die komen genieten van dit unieke natuurspektakel.

5. Bourgoyen-Ossemeersen

Dit natuurreservaat ligt net buiten Gent en bestaat uit vochtige graslanden en moerassen. Het gebied is een paradijs voor vogelaars en wandelaars, met talloze vogelkijkhutten en wandelpaden van verschillende lengtes.

6. Parc Naturel des Deux Ourthes

Dit uitgestrekte natuurpark ligt in het hart van de Ardennen en beslaat de valleien van de oostelijke en westelijke Ourthe. Het gebied biedt tal van wandelmogelijkheden en is een van de beste plekken in België voor outdooractiviteiten zoals kajakken en klimmen.

7. Domein de Berinzenne

Domein de Berinzenne, gelegen in de buurt van Spa, biedt bezoekers prachtige uitzichten over de Venen van Malchamps en bossen van Spa. Een uitkijktoren in het natuurgebied geeft bij helder weer uitzicht tot wel 40 kilometer.

8. Parc de Furfooz

In het Parc de Furfooz in de Ardennen kom je niet alleen natuur tegen, maar ook archeologische vondsten en een gerestaureerd Romeins badhuis. Het rotsachtige gebied leent zich uitstekend voor een educatieve en avontuurlijke wandeling.

9. Meerdaalwoud

Het Meerdaalwoud, gelegen in Vlaams-Brabant, is een van de grootste loofbossen van België. Het bos staat bekend om zijn diversiteit aan dieren en planten, en is een ideale plek voor een rustige wandeling in een natuurrijk gebied.

10. De Westhoek

Dit natuurreservaat in De Panne ligt aan de Belgische kust en biedt een unieke combinatie van duinen, bossen en stranden. Het is een geweldige plek om te wandelen en genieten van de ongerepte natuur aan zee.


Conclusie

België heeft veel te bieden op het gebied van natuur. Van de uitgestrekte Hoge Venen tot de idyllische bossen van het Hallerbos, elk natuurgebied heeft zijn eigen charme en unieke landschappen. Deze natuurgebieden zijn niet alleen belangrijk voor recreatie, maar ook voor het behoud van biodiversiteit en het welzijn van de lokale fauna en flora.

Disclaimer

Dit artikel is bedoeld om informatie te bieden over de grootste natuurgebieden in België en kan niet als volledige of bindende gids worden beschouwd. Controleer altijd actuele openingstijden en toegangsvoorwaarden op de officiële websites van de natuurgebieden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven